Arkiv

Tillbakablick
2012-05-11
Genomfördes konstituerande föreningsmöte i Allmännyttiga ideella kulturföreningen ”Laurentius Svenonis och Stormor i Dalom”

2012-08-08
beslutas att – företaget Bergströms Service Härnösand skall framställa Kulturföreningens hemsida och en kravpresentation lämnas på vad sidan skall innehålla. Fr.o.m. 2012-09-18 börjar hemsidan skapas och efter en del förändringar kan ni idag ta del av resultatet (2022 – )

Händelse som kom att beröra Kulturföreningen –
2013 i nov. kunde man läsa i pressen (DN och Tidningen Ångermanland). ”Adlig brödratrios 400-åriga bluff”

”DNA-undersökning avslöjar en bluff från 1600-talet. Det ändrar historien om den mytomspunna ätten Bure. De tre bröderna Andreas, Jonas och Olof Bure som alla adlades på 1620-talet borde inte heta Bure.”
– ”Alla tre var säkert väldigt kompetenta män. Men att de adlades med namnet Bure beror på att de hittade på en släktgren, säger Peter Sjölund” (då ordförande för Härnösands släktforskare.)

– Varför tas det upp på Säbrå anors hemsida?

Kyrkoherde Laurentius Svenonis son Engelbertus Laurenti gifter sig med Elisabet Andersdotter vars mormors farfars farfar var Olof ”den gamle” som var stamfar för den så kallade Buresläkten.
Engelbertus och Elisabet är föräldrar till Andreas, Jonas och Olof Bure och de blir grunden till adelssläkten Bure.
De adlades inte till släktnamnet Bure utan bar det redan innan de blev adlade. Om det här kan man även läsa på Anbytarforum där Urban Sikeborg berättar en hel del om Buresläkten – något som vi tackar särskilt för. Urban Sikeborg, Sollentuna, den främste Bureforskaren i landet.
https://www.genealogi.net/om-gf/projekt/johan-bures-slaktbok/

* * * * *

Under rubriken ”Senaste Nytt”, som skapades 2014-03-22, skall information om vad som tilldragit sig i Säbrå anor noteras

Den 7 och 23 februari 2014
Vinter OS i Sotji bl.a. utdelades medaljer i Längdskidåkning till Emma Vikén och Ida Ingermansdotter – Guld – stafett för damer / Brons – sprintstafett / Curling – Fredrik Lindberg i lag Niklas Edin – Brons
Grattis Svenonis ättlingar!

2014-08
Med rötter i Stigsjö och uppväxt i Paris, Frankrike
20 aug.1944 – Sveriges generalkonsul i Paris Raoul Nordling, bidrar till Paris räddning när tyskarna dra sig ut ur staden. Order från Berlin var – att centrala delarna av Paris skall förstöras och kulturella värden skövlas. Nordling förhandlar med tyska kommandot och motståndsrörelsen och bidrar därmed till att ordern inte genomförs. Nordling stöttar svenskar som vistats i Paris under ockupationen. Även ca 4 000 politiska fångar räddas undan Gestapo och därmed deportering till Tyskland. 1948 mottog Nordling, för en civil utlänning, den högsta militära utmärkelsen av Hederslegionen. – det lagerblads prydda krigskorset för sina insatser och 1958 utnämndes han tillsammans med Dwight D. Eisenhower och Winston Churchill, till ”Citoyen d´Honneur” (hedersmedborgare) i Paris och får stora guldmedaljen, tryckt endast i ett exemplar. Raoul N. föddes i Frankrike men han hävdade alltid sitt svenska ursprung.
Raoul Nordlings far Karl Gustav föddes i Stigsjö socken där hans far Erik Nordling tjänstgjorde som komminister församlingens kyrka. Raouls farmor Hedda Katarina Sofia, född Berlin, härstammar från Säbrå och – Laurentius Svenonis genom Laurentius son – Engelbertus dotter Magdalena – syster till de uppmärksammade bröderna Bure – Olof, Jonas och Andréas. Raoul Nordling tillhörde därmed även ätten Bure.
Om Raoul Nordlings insats för Paris gör regissör Volker Schlöndorff en ny film – Diplomatie –. (han har tidigare regisserat filmerna Katharina Blums förlorade heder och Blecktrumman) Filmen har premiär i Sverige 2014-09-19. (del av texten har bl.a. hämtats ur – Krönika över 20:e århundradet samt från hemsidan till Svenska klubben (Cercle Suedois) i Paris.

2014-10-06
En greve och pilot, som grundade flygvapnet i Etiopien
Flygvapenofficer Carl Gustaf von Rosen finns mycket att berätta men vi hänvisar till Svenskt biografiskt lexikon. http://sok.riksarkivet.se/sbl/start.aspx
och till P3 Dokumentären – Carl Gustaf von Rosen och semesterkrigarna i Biafra. – http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/60467?programid=2519 Carl Gustaf von Rosen härstammar från Laurentius Svenonis genom sonen Johannes och hans son Kristoffer.

2014-11-08
Vägmästaren som bytte spår och blev författare/regissör
Lars Molin Sällskapet firar 5-års jubileum. Sällskapet bildat 10 år efter hans bortgång. Lars Molin, författaren, dramatikern och regissören, härstammar från Laurentius Svenonis. Åter igen är det Engelbertus och hans dotter Magdalena och det gör att Lars Molin och hans ättlingar dessutom härstammar från Bure släkten.
Mer om Lars M – http://www.larsmolinsallskapet.se/lars-molin
Vi sänder ett tack till ordföranden i Härnösands släktforskare Peter Sjölund som hjälpte oss lösa de sista frågetecknen kring Molins koppling till Säbråanor.

6-8 nov
Sv. Deckarfestivalen i Sundsvall
12 st. framstående skildrare av brott, spänning och deckargåtor deltar. Tre dagar med brottsutredningar men även släktutredningar Björn T överlämnar minnesgåvor från Arkivlänet Västernorrland, en antavla till var och en och upptäcker ättlingar tillhörande Säbråanor – författarna Anna Jansson och Carin Gerhardsen.
Anna Js kopplingar till Svenonis är sonen Kristoffer och hans syster Margareta Hansdotter (Stormor i Dalom) Carin Gs koppling är från sonen Engelbertus och hans son Andreas Bureus.

Vi uppmärksammar alpina världscupen i skidåkning som åter är igång. Tummar hålls för Maria Pietilä HolmnerSvenonis och Margareta Hansdotter ( Stormorsmor i Dalom) ättling. Maria tillhör UHSK Umeå skidklubb.

2014-12
SVT programmet ”På spåret”
Mästarna (2013-2014) Helena von Zweigbergk och Göran Everdahl båda Svenonis ättlingar. Helena Zs koppling via Margareta Hansdotter (Stormorsmor i Dalom) dotter Emfrid. Göran Es koppling via Engelbertus och hans dotter Magdalena och är därmed också Bure ättlingar.

Kajsa Grytt, sångerska, gitarrist och låtskrivare och hennes bror Per, skådespelare känner nu till sina anor i Säbrå och till Svenonis. Kajsa Gs och Per Gs härstammar från – Margareta Hansdotter (Stormorsmor i Dalom) via dottern Emfrid. Välkommen till Säbrå och kultur- och arkivstaden Härnösand och tack för godkännande att vi kan tillkännage att ni tillhör Säbrå anor.

Sport – Bragdguldet 2014 gick till damstafettlaget i längdskidor efter OS-guldet i Sotji. Ida Ingemarsdotter, Emma Wikén, Anna Haag och Charlotte Kalla som gjort det omöjliga, slog det på förhand så segertippade norska laget. GRATTIS säger vi till Svenonis ättlingarna Ida Is och Emma Ws som båda härstammar från – Engelbertus och hans dotter Magdalena och är därmed också Bure ättlingar och vi önskar dem fortsatt framgång i skidspåren.

Ny Svenonis ättling – Fredrik Lindström, skidskytt, som tävlar för Anunsjö SKF. Hjärtligt tack Fredriks mamma som förmedlade besked från honom. Fredrik, vi håller på dig i din skidskyttegärning! Fredrik Ls koppling är via Engelbertus och hans dotter Magdalena och är därmed också Bure ättling.

Olika men ändå rätt lika
Vid årets sista författarkväll på bokhandeln i Vängåvan i Sundsvall sammanfördes två ättlingar, deckarförfattaren Arne Dahl och Leif Hemmingsson. Fram till det här mötet var de okända för varandra men nu med samma släktbakgrund. Olika yrkesbana men ändå på något sätt med samma inriktning – att lösa brott. Kan tänka att samtalet dem emellan blev intressant. Båda härstammar från Engelbertus dotter Magdalena och de är därmed Bure ättlingar.

Partiledare och minister
Ytterligare en ättling har godkänt att vi tillkännager att han är Svenonis ättling. Bengt Westerberg, f.d. socialminister och partiledare för Folkpartiet. Vi hälsar Bengt välkommen till en mycket, vågar man säga, speciell släkt. Om man låter ögonen vandra över namnen på den ”kända” ättlingarna i den här släkten, kan man inte annat än att tänka, släktträff med de här personerna vilka samtal skulle det inte kunna leda till. Bengt Ws koppling är via Engelbertus och hans son Olof

2015-01
Vad har hänt och händer?
I år har det gått två år sedan släktträffen genomfördes. Under 2014 har ytterligare 17 000 ättlingar och make/maka kunnat tillföras ättlingaverket

Hemsidan har utsatts för angrepp och skadegörelse men i stort sett har allt ursprungligt material sökts fram och sidorna har återskapas. Vi jobbar på och hoppas på fortsatt positiv utveckling för Säbrå anor och Laurentius Svenonis ättlingaverk. Ett försök till att starta upp en släktförening tas upp på nytt.

Vid de senaste registreringarna visar det sig att ättlingar finns, och har funnits, i alla tänkbara yrken – kultur, sjukvård, idrott, näringsliv, politik och juridik m.m. Hur spännande som helst. Man måste ändå säga att Svenonis ättlingar, har varit, och är med vid utvecklingen av vårt land.

”Ättlingaverket” uppdaterat. En yngling född i Härnösand kunde läggas till. Henrik Leek, spelar curling och ingår i Lag Niklas Edin som tog EM-guld i Schweiz nov. 2014. Henrik L härstammar från Engelbrekt via dottern Magdalena så han har även koppling till Bure släkten.

Mer information. SVT visade repris på TV-serien Markurells i Wadköping med Edvin Adolfsson i huvudrollen. Regin gjordes av den kände regissören Gustav Molander. Molander finns upptagen på listan ”Ättlingaverk” och kända avlidna – i kulturlivet. Gustav Ms koppling till Svenonis är via sondottern Margareta Hansdotter (Stormor i Dalom) och hennes dotter Enfrid.

Sorg och Glädje
Den senaste uppdateringen gjordes med en känsla av bedrövelse.. 17 januari 1945 fördes Raoul Wallenberg bort från Budapest. Vad som hände honom får vi nog aldrig veta. Läs mer – https://raoulwallenberg.se/historia/
Raoul Wallenberg härstammar från Margareta Hansdotter – Stormor – via dottern Elisabet.

Så ett glädjande besked. Systrarna Anette och Cathrin Norberg från Härnösand. Ingick tidigare i curlinglaget Anette Norberg som bl.a. lyckades vinna 2 OS-guld. 2006 i Turin och 2010 i Vancover kan nu läggas till på listan över kända offentliga ättlingar. Varmt tack Anette N och Cathrin.N De härstammar från Laurentius Svenonis genom sonen Johannes son Kristoffer.

Här finns kanske nån katt ibland hermelinerna ???
Teaterbesök huvudstaden – föreställningen om Karl Gerhard, med Rickard Wolff och Cecilia Frode i huvudrollerna. Mycket sevärd enligt Björn. I föreställningen finner vi också Zara Leander, (Sara Stina Hedberg ), spelad av Cecilia Frode, Zara L härstammat från Svenonis, via sonen Johannes son Kristoffer. Zaras mamma var uppväxt i Saltvik, Härnösand.

Det söks ständigt efter Svenonis ättlingar, den här helgen blev inget undan tag. En Stormors ättling har kontaktats och den kulturella grenen utökas. Skådespelaren Måns Nathanelson har informerats och han har lagts till på listan nutida kända ättlingar. Måns N kan ses i de kända Beck filmerna. Tack Måns N och lycka till i karriären.

2015-02
Snö, snö och snö, har vi så det räcker och blir över. Det skottas flera gånger om dagen. Den enda som gläder sig är vår hund.

Petrus Steuchius och Laurentius Svenonis ättlingar
Tack Ulla-Britt Wallgren, Sävedalen, Göteborg. – Ulla-Britt utgav 1997 boken ”Petrus Steuchius samlade ättlingar” Steuchius utsåg av drottning Kristina till hovpredikant. Mellan 1647-1683 var han Superintenden i Härnösands stift med bostad i Säbrå. Två av Steuchius barn dottern Kristina och sonen Matias blev gifta med Svenonis ättlingar. Kristina med Nikolaus Plantin och Matias med Anna Tersera. Ulla-Britt har bidragit med material bestående av namn på Steuchius ättlingar som nu kan lägga till Svenonis ättlingaverk. Så tacksam för det.

Ytterligare material kopplat till Svenonis ättlingar har sänts till oss. Stormor i Dalom, Margareta Hansdotter blev, som ni känner till, gift med två präster tjänstgörande i Leksand. – Elaus Engelberti Terseus och – Uno Troilius. Det finns ett upptecknat släktträd efter Troilius släkt. Bilder på släktträdet har vi fått idag. Varmt tack till Eva Davidsson, som är Stormor och Troilius ättling, och Carina A Östlund som samordnat detta. Vi återkommer med mer information om trädet.

Om också du skulle vara ättling till Stormor och Troilius och skulle vilja köpa en kopia av nämnda släktträd så går det att ordna. Tag kontakt med – Carina Andersson Östlund, på telefon – 070-777 51 05 eller mail till konstig@me.com

Framfört av Björn –
ett ättlingaverk sammanställs inte av endast en person. Många har redan bidragit och sänt mig uppgifter att bearbeta och registrera in. Senaste bidraget komfrån John Winblad von Walter i St. Paul, Minnesota, USA. Hjärtligt tack John för det gedigna arbetet med att kartlägga denna amerikanska del av Svenonis släkt och vi önskar honom och hans familj välkomna till Härnösand.

Körsång på Härnösands Teater
Caroline af Ugglas med ackompanjatör Heinz Liljedahl gästade Härnösand. ”Att sjunga är en rättighet. Vetenskapligt bevisat man blir gladare av att sjunga! Receptet på min kaka: sång frigör endorfiner. Man blir glad i tre dagar efteråt. Man skulle kunna sjunga skittråkiga sånger och ändå lyckas” säger Caroline. Alla kan, bara de vill! Hon påminde också om – attityd. ”Glöm inte attityden!” Må hända ett upprop för oss i Härnösand.
Caroline af Ugglas är Svenonis ättling. Hon härstammar från Margareta Hansdotters (Stormor) son Samuel men har även en koppling via dottern Anna. Varmt tack Caroline. Vi kan nu tillkänna hennes koppling till Säbrå anor.

Till Sundsvall
– Björn, tidig buss till Sundsvall och frukost med Mats Lusth för att för honom berätta om hans koppling till Svenonis och att han härstammar från Engelbertus dotter Magdalena vilket också gör honom till Bure ättling. Mats har spelat hockey i bl.a.Färjestad och Malmö. Spelarkarriären började och slutade i Mora.

27 febr. kom ett brev från Ulla-Britt Wänström.
Tack Ulla-Britt för de värmande orden. Det känns lätt att jobba vidare när man får veta att det som presenteras uppskattas av mottagarna. Tack också för bidraget till ättlingaverket. Vi fick kännedom om att Olof Olofsson f. 20 okt. 1725, Offerdal. Flyttade till Nyland, Undersåker där han blev anfader för en stor familj. Kulturinslagen är många i Ulla-Britts familj. Är inte så förvånande när man går igenom Laurentius Svenonis ättlingar, generna finns där.

2015-03
Lite information innan påskhelgen
Ännu mer material till Säbrå anor har kommit. Ove Tegnér har bidragit med ättlingar till Stormors dotter Sara. Varmt tack Ove för bidraget, som kommer främst från Spekeröds församling i Stenungsunds kommun.
Ytterligare en ättling. Professor i journalistik Jesper Strömbäck, som härstammar från Engelbertus dotter Magdalena och är också Bure ättling. Tack för att informationen får offentliggöras.

Härnösands energi och miljö AB (HEMAB) hade inbjudit Andreas Gyllenhammar, hållbarhetschef vid Sweco varvid vi fick tillfälle att informera honom om hans anor i Säbrå. Andreas G härstammar från Svenonis via Johannes son Jakobus. Uppgiften får offentliggöras.

Det känns alltid speciellt att få berätta om anor till Laurentious Svenonis när personen är på plats i Härnösand, säger Björn. Informationen blir mer påtaglig när man befinner sig på platsen där man har sina rötters ursprung. Några skulle nog uttrycka händelsen ”häftigt”.

Vi önskar alla GLAD PÅSK!

2015-04
Kapellmästare och Bure ättling
Kai Gullmar föddes i Sundsvall för 110 år sedan. Härnösandsprofilen Lars T Johansson tar beslut att henne skall vi hylla. En pjäs skrivs och titeln blir ”Det finns så många sånger.” Kapellmästare vid föreställningen var Eric Skarby, som är ättling till Engelbertus och Magdalena, och Bure ättling. Tack Eric för att vi får offentliggöra uppgifterna.

2015-05
Greve, fd. partiledare och författare
”Författaren” Ian Wachtmeister besöker Sundsvall och deltar vid Bokens afton på Akademi bokhandeln i Vängåvan. Redan 2013 blev Wachtmeister informerad om sin koppling till Stormor i Dalom. Den här gång fick Björn tillfälle till ett personligt möte och samtal om Säbrå anor.

En finansman på Åbordsön
Fler Stormors ättlingar på besök men nu i Härnösand. Finansmannen Olof Stenhammar deltar vid företagsfrukost på St. Petri logen. ”Det är en härlig stad att leva i” säger han om Härnösand. Två månader varje år tillbringar han på Åbordsön. Den här dagen hade han tagit båten in till stan. Tillfälle gavs att få tacka honom för stödet till Säbrå anor.

2015-10
Var det 40 år sedan prästsonen och biståndsarbetarbetaren Svante Grände omkom i strid med militär i Tucumán i Argentina. Grände anslöt sig till den väpnade motståndsrörelsen MIR. Han fick där titeln ”el Comandante Julio”. Svante Grände härstammade från Stormor i Dalom genom dottern Elisabet. Dokumentärer har sammanställts om Grände. Vi bif. en länk med en av dem. – https://www.svtplay.se/video/28678934/lojtnant-julio-en-utlandssvensk?id=jbJ1ddj

Farfars far var lärare i Härnösand
En av världens mest lästa deckarförfattare Henning Mankell härstammade även han från Säbrå och Laurentius Svenonis gm. hans son Engelbertus dotter Magdalena. (även Bure ättling) Henning Mankell avled den 5 okt. Han var mest känd för sina deckarromaner med kriminal kommissarie Kurt Wallander i huvudperson. Hans böcker har sålts i 40 milj. ex. 2013 kontaktades Mankell och informerades om sin koppling till Norrland och Säbrå anor. intressant tyckte han och kunde berätta att han redan kände till en del. Bl.a. visste han att han farfars far varit lärare i Härnösand. Mankell godkännande att hans koppling till Säbrå anor fick offentliggöra

2015-12
Samma anor?
Författarduon Alex Schulman och Sigge Eklund på väg upp till Sundsvall för att delta vid Bokensafton på Vängåvans bokhandel. Vad de inte vet är att där kommer de att få information om att de båda ingår i samman släkt – Säbrå anor. Blir de förvånade?
Alex S härstammar från Engelbertus son Andreas Bure medan Sigge E härstammar från Margareta Hansdotters (Stormor i Dalom) son Johannes i första giftet med Elaus Terserus.

Härnösands släktforskares förening har 25-års jubilerat.. Samtliga släktforskarföreningar i Norrland samt norra Norge och Finland inbjöds till arkiv- och kulturstaden Härnösand för föreningens jubileum som genomfördes på Länsmuseet Murberget.

Nu är vi åter igång och vi börjar med att tillönska alla –
God fortsättning på det nya året !

2016-01
Arkivstaden i Norrland
Arkiv- och kulturstaden Härnösand – kanske har vi nämnt det tidigare men här i Härnösand är vi rätt stolta över våra arkiv. Det finns mycket att hämta här och då inte bara för släktforskare. Vid ett besök på Landsarkivet hemsida hittade jag följande rubrik – Arkiven berättar – här fanns många intressanta uppslag att ta del av. Kanske också något för dig.

Deckarförfattaren/journalisten Elin Olofsson har besökt Vängåvans bokhandel i Sundsvall. Elin O är ättling till Engelbertus via dottern Magdalena och då är ju hon även en Bure ättling. Förutom Elin kunde man träffa författarna Simona Ahrnstedt och Caroline Eriksson. Ja naturligtvis – någonstans i vimlet stöter man på Björn. Önskar er alla en skön vintervecka.

Utställning av legendarisk svensk designer på Textilarkivet i Sollefteå
Västernorrland öppnade sin största utställning på länge. Modedesignern Gudrun Sjödén fanns på plats för att berätta om sina kläder och sin design.
Med 40 år lång internationell karriär är Gudrun Sjödén en ikon i branschen. Utställningen visade till exempel delar av hennes inredningsdesign. Utställningen invigdes av den numera 74 år fyllda modedesignern. Utställningen ”Gudrun Sjödén – 40 år av inspiration” pågår fr.o.m. 31 jan. och till slutet av april.
Brita Wessinger, ordf. i styrelsen för Länsmuseet Västernorrland hälsade Gudrun Sjödén välkommen till länet och till Sollefteå. Brita W är liksom Elin Erlandsson, platschef vid Textilarkivet, ättling till Engelbertus via dottern Magdalena och därmed ingår även hon i Bure släkten. Till Gudrun Sjödén, Elin E och Brita W överlämnades ett start släktträd. Visst, även Björn fanns med i Sollefteå. Mest intresserad av utställningen om kläder och design var, kan du gissa?

Teaterföreställningen ”Grotesco Scala på turné” turnerar i landet. Just nu i Norrland – 11-13 febr. kan du se den i Umeå. I en av rollerna ser du Emma Peters – som är ättling till – gissa? Just det Stormor (igen) genom dottern Emfrid. Jag saknar ord. /yt.

Från TV programmet – Arkitekturens pärlor
Fortsätter titta på några av våra mest intressanta byggnader gör arkitekturprofilerna Christoffer Barnekow och Martin Rörby, i en ny säsong av ”Arkitekturens pärlor.” Christoffer B härstammar från Svenonis genom hans barnbarn Margareta Hansdotter – Stormor i Dalom och hennes dotter Elisabet Se avsnittet om Hernösands gymnasium (Rådhuset) – https://www.svtplay.se/video/2665880/arkitekturens-parlor/arkitekturens-parlor-sasong-2-avsnitt-15?id=edPp2mD

Sårade divor
2014 utkom professor Karin Johannisson med boken ”Den sårade divan” ”en överdådigt rik bok om psykets estetik.” Tre fallbeskrivningar av tre ungefär jämnåriga kvinnliga konstnärer. Författaren Agnes von Krusenstjerna, konstnären Sigrid Hjertén och nobelpristagaren i litteratur Nelly Sachs (alla födda i slutet av 1800-talet) De var i långa perioder intagna på Beckomberga.
Adelsflickan Agnes von Krusenstjerna fick redan i skolan våldsamma utbrott: Som mentalpatient debuterar hon när hon är 24 år. Agnes von K dör när hon är 49 år och hon har diagnostiserats med hysteri. Fallet är det mest utförligt beskrivna – genom journaler, dagböcker, biografier och andras vittnesbörd Mycket av hennes beteende tycks handla om en protest mot modern och hatet mot densamma. 2015 blev nämnda bok, nominerad till Augustpriset. Agnes von Krusenstjerna härstammar från Svenonis genom hans barnbarn Margareta H – Stormor i Dalom och hennes son Zakarias.

Katolsk biskop – kardinal med rötter från protestantisk kyrkoherede i Säbrå
Biskopen Anders Arborelius har valts in som en av de 25 rådgivarna i det Påvliga rådet för lekfolk. Ett erkännande av biskopens och hela Stockholms stifts pastorala arbete. Flera av katolska kyrkans mest ledande biskopar och kardinaler är rådets medlemmar och rådgivare. Bl.a. kardinal Christoph Schönborn, ärkebiskop i Wien och ärkebiskopen i Manila, kardinal Luis Antonio G. Tagle vilka båda nämndes i spekulationerna inför påvevalet för ett år sedan.
Påve Franciskus kommer till Sverige och Lund i oktober 2016. Anledning – minneshögtiden för reformationen som ägde rum för 500 år sedan. Höstens påvebesök i Sverige blir det andra besöket någonsin. Johannes Paulus den II besökte landet 1989. Lund var en gång ett katolskt centrum i norra Europa och som före detta lundabo är Biskop Arborelius glad att möter äger rum just där. Biskopen har godkänt att vi får offentligöra uppgiften att han härstammade från kyrkoherden Laurentius Svenonis genom sonen Johannes dotter Margareta Hansdotters (Stormor i Dalom) dotter Emfrid.. Svaret blev positivt och vi kunde även läsa ”det var intressant och överraskande att få ta del av denna släkttavla”.
En katolsk biskop med rötter till en kyrkoherde i Säbrå, som dessutom mycket troligen var den förste lutherske kyrkoherden i församlingen. Visst måste man säga att i Säbrå anor kan det mesta hända eller hur?
– Påve Franciskus utnämnde den 21 maj 2017 i samband med Regina Caelibönen på Peterplatsen biskop Anders Arborelius OCD till kardinal. Biskop Arborelius blev därmed Sveriges förste kardinal.

2016-02
Skådespelaren levde som han lärde
Det har gått 19 år sedan Allan Edwall gick bort. (1997-02-07). Han hade förmågan att fånga intresset och teckna bilden av en ytterst levande människa oavsett vad det var för typ han spelade. Han medverkade inte i vad som helst. Han ville åstadkomma något av värde. Höll på sina politiska ideal, tackade nej till anbud om att göra reklam. Slutade 10 gånger på Dramaten. Startade Teater Brunnsgatan 4 för att få göra det han ville. Om sin hållning till det vanliga teaterlivet skrev han: ”Om man inte vet vad man ska spela på teatern så spelar man vad som helst och kallar det för pluralism eller smörgåsbord eller mångsidighet, eftersom det är fult att kalla det för vad det är: idélöshet.” Att vara kändis var inget för honom. Han ville bara spela teater och det gjorde han verkligen. Det sägs att han var uppslukad av sitt jobb. Visor skrev han och sjöng. En favorit är – ”Lilla bäcken” https://www.youtube.com/watch?v=IphpPrT2xwU
Allan E härstammar från Svenonis genom hans barnbarn – Margareta Hansdotter – Stormor i Dalom och hennes dotter Anna.

Ytterligare en vecka har passerat och det snöar igen i Västernorrland.
Vad har då hänt sen sist?
Kalle Moræus är som bekant programledare för ”Så skall det låta”. Förra söndagen besökte Lasse Berghagen programmet och Kalle presterade honom för publiken. Kalle M och Lasse B är båda ättlingar till Svenonis via dottern Margareta H – Stormor i Dalom, genom sonen Zakarias. Om de känner till det? Tror nog det.

Vi avslutar vi med att tacka Tony Rödin och Bo Levinson för era bidrag till att skapa ett så komplett ättlingaverk som möjligt.

Ingen information på ett tag men nu på skottårsdagen 29 febr. kommer vi igen.

Curling – Lag Sigfridsson, Skellefteå, blev svenska mästare och får representera Sverige i VM i Kanade 19-27 mars. Ingår i laget gör Maria Prytz och Maria Wennerström som båda härstammar från Engelbertus via dottern Magdalena och då tillhör de även Bure släkten. Följ gärna Mariorna och deras lag genom VM.

Lisa Ajax – vann Idol 2014. I år deltar hon i Melodifestivalen och vid tredje deltävlingen gick hon direkt till finaltävling. Lisa härstammar också från Engelbrekt och Magdalena.

25 febr. besökte frilansjournalisten och författaren Michael Nyberg, Härnösand.
På Församlingsgården berättade han om sin bok Det stora tågrånet. Björn tillfrågas om han kan ta fram ett fyra generationers släktträd till Michael N och finner då att han ingår i Säbrå anor. Han liksom tidigare nämnda härstammar från Engelbrekt via dottern Magdalena och därmed också Bure släkten. Michael Nybergs mor konstnären Birgit Ståhl-Nyberg, född i Hammerdal, Jämtland, (avliden 1982). Hon har bland annat utsmyckat Akalla tunnelbanestation.. härstammade även hon från Engelbertus och Magdalena.

29 febr. – tittade du på Gomorron Sverige idag så fanns bland andra i soffan Lotta Bouvin-Sundberg. Lotta B-S är känd från SVT och precis som alla andra vi tagit upp idag så härstammar Lotta från, ja just det, Engelbertus och Magdalena.

Ja, vad säger man. Förra gången (14 febr.) jag lade in informationen var det Stormor som alla härstammade ifrån. Idag var det Engelbertus och Magdalena och därmed Bure som hade ättlingar som på ena eller andra sätter blivit uppmärksammade. Nu kanske ni tror att vi plockar ut personer som tillhör samma ana. Jag lovar, så är det inte. Det bara blir så och jag måste säga att det känns lite märkligt.
Vi hörs!

2016-03
Kvinnlig medborgarskola på godset Fogelsta
Ulrika Knutsson, journalist, författare m.m., besökte Härnösand och Härnösands pensionärsuniversitet, där hon berättade om pionjärerna på Fogelstad.
1921 kvinnorna fick rösträtt. Kvinnliga medborgarskolan på Fogelstad startades. Ett unikt folkbildningsprojekt för kvinnor. Skolan drevs av fem färgstarka pionjärer av vilken en var Elin Wägner.
Ulrika K härstammar från Engelbertus genom dottern Magdalena och då vet ni att hon även ingår i Bure släkten. Tack Ulrika för att vi får offentliggöra den uppgiften.

Maria Stockhaus, civ.ekonom, fr.o.m. 2014 riksdagsledamot för Stockholms län. på studiebesök i Härnösand. Tillsammans med oppositionsrådet Anders Gäfvert m.fl. Informerades om moderat skolpolitik vid moderaternas årsmöte. Jag hoppas att man inte glömde att berätta för Maria om vår f.d. stolta skolstad och visade henne den vackra gamla gymnasiebyggnaden – Rådhuset. Maria S härstammar från Engelbertus genom dottern Magdalena och är då även Bure ättling.

”Jag är pappa till Stålmannen”
Fredrik Westin, musiker, föreläsare m.m., född i Ragunda. Har spelat i hårdrocksbandet Corroded. I Härnösand föreläste han om att vara förälder till ett barn med flera diagnoser – ”Jag är inte pappa till en skitunge, jag är pappa till Stålmannen” Att vara förälder till barn med diagnos är en kamp, det fordras nästan att man själv är en man/kvinna av Stål. Att sedan offentligt berätta om det är en kamp i sig samtidigt som det ger stöd och förståelse till andra föräldrar i samma situation.
Fredrik W härstammar från Engelbertus genom dottern Magdalena och ingår, även han, i Bure släkten. Björn sänder tack till Fredrik för mötet.

Vi uppmärksammar er om teaterföreställningen Ingvar! En musikalisk möbelsaga, som just nu spelas i Sundsvall på Konsertteatern. 14 maj spelar man sista föreställning. Vilken Ingvar? Jo han med IKEA, du vet. Pianist vid föreställningen är Erik Skarby, Svenonis ättling. Han härstammar från Engelbertus genom dottern Magdalena. Bure ättling också. Ja men visst. Break a legg Erik! Till er andra glöm inte köpa biljetter.

Först, varmt tack till Kerstin Andersson och Tony Rödin som bidragit med fler ättlingar till släktregistret. Man blir verkligen tacksam över att fler är intresserad av att bidra till att öka antalet personer som härstammar från Svenonis.

2016-05
Pingst kommer från det grekiska ordet – pentikostí – som betyder den femtionde. Det syftar på att det gått 50 dagar sedan påsk. Med tanke på att Laurentius Svenonis är Säbrå anors huvudperson och var kyrkoherde i Säbrå kyrka och Margareta Hansdotter – Stormor i Dalom – blev prästfru i Leksand kan vi väl ta med som en information att Pingsten brukar betecknas som kyrkans födelsedag. Hur uppmärksammades pingsten under 1500 – 1600-talet? Den uppgiften finner man troligen i något arkiv. Tillbaka till nutid.
2016-04-22 – företagsfrukost på St. Petri restaurangen i Härnösand. Inbjudits har bl.a. Vanja Östman, född Vestman, Tillväxtchef vid Örnsköldsviks kommun. Den avdelningen finner man i stadshuset Kronan. Efter besöket i Härnösand känner Vanja Ö till att hon ingår i Säbrå anor.Hon härstammar från Svenonis genom sonen Johannes och hans son Kristoffer, som bl.a. höll gästgiveri i Säbrå. Med andra ord han var näringsidkare, vilket borde uppskattas av ättlingen Vanja. Kristoffer hade många strängar på sin lyra. Han var bl.a. också landstingsman. Månne han idag, där han sitter på sitt moln, vänt ryggen till jorden och Landstinget Västernorrland.

Lisa Björänge Quintet, ”Plays ABBA” på Metropol i Härnösand. Öbacka Jazz och Blues driver sedan 2000 sin framgångsrika verksamhet i Metropols lokaler. Här samarbetar man med den i Härnösand kända profilen Stig Högberg och hans hustru Karin. I Lisa Björänges Quintet finner vi på piano Fabian Kallerdahl. Pianisten och kompositören Kallerdahl – årets Jazz i Sverigeartist 2006. Det sägs att Fabian K är en framträdande och driven musiker, ett kraftcentrum i ung svensk jazz. Han är även ättling till Svenonis via sonsonen Kristoffer i Säbrå.
Lyssna gärna på ett framträdande – https://www.youtube.com/watch?v=034llg6xwP0.

Björn besöker Konsertteatern i Sundsvall där man framförde – Ingvar! – en musikalisk möbelsaga. En samhällssatir som kärleksfullt hyllar och driver med såväl den svenska självbilden som Ingvar Kamprads livsverk Ikea. På scenen finner man bland andra skådespelaren Tore Norrby i rollen som Markus. En mycket sevärd föreställning enl. Björn. Tore är skådespelare, sångare och röstpedagog från Göteborg. Han har arbetat vid Göteborgs stadsteater där han komponerade musiken till bl.a. Shakespeares Trettondagsafton.
Tore N är ättling till – ja ni redan gissat det? Svenonis via sonsonen Kristoffer i Säbrå.

Samuel Ljungblahd en fantastisk gospelsångare (som bl.a sjöng på Prinsbröllopet) genomförde en konsert tillsammans med Hosanna gospel och pianisten Daniel Stenbaek i Ängekyrkan, Härnösand. Det blev en fantastisk kväll!
Varmt tack Samuel L för att vi får tillkännage att han är Svenonis ättling via Engelbertus och hans dotter Magdalena och då ingår han i Bure släkten.

2016-06
Sommar, sommar och imorgon 6 juni och nationaldagen
Bådadera värda att fira eller hur? Mer information om nationaldag finns på sidan – http://nationaldagen.se/.

Har då släkten Laurentius Svenonis någon koppling till nationaldagsfirandet? Visst, Richard Dybeck – jurist, fornforskare, folkminnesforskare och diktare – har skrivit texten till vår nationalsång ”Du gamla, du fria”.
Dybeck härstammade från Stormor i Dalom och hennes dotter – Emrid. Något att ta med när du som Svenonis ättling imorgon stämmer upp nationalsången.

Vi önskar alla en riktigt trevlig Nationaldag och glöm inte att hissa vår svenska flagga!

Nationaldagsfirandet – på Murberget, Härnösand
Bland annat framförde musikerna Magdalena Eriksson (riksspelman) och Alva Granström en musiksaga för barnen. Med fiol, röst och rörelse tar de med barnen på ett spännande äventyr i trollskogen. En gemytlig föreställning full med folkmusik och sång där barnen själva blir småtroll och hjälper till att skapa skogen.
Det visade sig att Magdalena E härstammar från Laurentius Svenonis genom Engelbertus dotter, och sin namne,Magdalena och då ingår Magdalena E även i Bure släkten. Varmt tack Magdalena för att vi får offentliggöra din koppling till Säbrå anor

23-åriga hockeymålvakten från Härnösand Anton Forsbergs sagolika Calder Cup-slutspel fick ett mäktigt slut. Han stoppade 23 skott och höll nollan och förde sitt Lake Erie Monsters till mästerskapstiteln och han belönades med ett nytt NHL-kontrakt, som gör att han kan spela i både AHL och NHL. Stort grattis Anton!
Anton F härstammar från Engelbertus och dottern Magdalena och är då också Bure ättling. Ny information kommer.

Så blev det åter midsommar
Besökare och härnösandsbor har fått uppleva att Härnösand har visat upp sig från sin allra bästa sida. Sol och värme. kryssningsfartyget M/S Birka anlöpte Härnösands hamn på väg till Luleå. Passagerarna deltog bl.a. i midsommarfirandet på Murberget.

Här har också varit besök från Canada. Edna Elias, barnbarnsbarn till sjökaptenen Petter Norberg, som föddes i Härnösand men utvandrade till Kanada, Man har kommit till kommunen för att spela in en TV-film om Petters livsöde och till det bl.a. använda information som hittats i arkiven här. Härnösand . Presenterade detta gjorde Lennart von Post, ordförande i föreningen Härnösand och havet Härnösand kommer att hamna på kartan när filmen är klar att visas.

2016-07
Hömånaden – Juli
Juli månad kallades förr för hömånad enl. gammelnordiska kalendern. För oss i nutid är väl juli mer känd som semestermånaden – Händelser i veckan.
Uppstart på tv-programmet Allsång på Skansen. Ny programvärd Sanna Nilsen och många kända artister och då kanske ni undrar fanns det några Svenonis ättlingar med?
Helen Sjöholm och Kalle Moræus. Både Helen och Kalle härstammar från Margareta Hansdotter (Stormor i Dalom) men sedan har de olika anor.
Helen har Stormors dotter Anna som anmor medan Kalle har sonen Zackarias som anfader. Tänk om inte kyrkoherden Laurentius Svenonis funnits då hade i landet inte funnits någon Helen och ingen Kalle. Hemska tanke. Njut nu av sommaren.

Vi har en del att förmedla.

I helgen, 15 – 16 juli, genomförde man Härnösands stadsfest. För vilken gång i ordningen? Ingen aning.. Men i år fanns två artister med koppling till Laurentius Svenonis. Då passar det bra att på plats överlämna informationen om Säbrå anor. Vilka var då dessa ättlingar?
”Petter” Askergren – är hiphopmusiker och en av Sveriges mest anlitade liveartister. Petter A härstammar från Johannes via dottern Margareta (Stormor i Dalom) och hennes dotter Emfrid. Tack Petter för att vi får tillkännage att du ingår i Säbrå anor.
Näste ättling – Petter Frisendahl, musiker, ingår i musikgruppen – Den Svenska Björnstammen. Förutom musik sysslar gruppen även med bildkonst, textil, ljudinstallationer och film. Petter F härstammar från Engelbertus genom dottern Magdalena och han ingår även i Bure släkten. Varmt tack även till dig Petter F att du godkänt att vi får offentliggöra att du ingår i Säbrå anor.

Som ni besökare av den här sidan kan se så är det ofta som Svenonis ättlingar är verksamma inom kulturbranschen. Intressant eller hur?
Tack till Petter A och Petter F för framträdanden i arkiv- och kulturstaden Härnösand. Välkommen åter och nästa gång besöker ni Säbrå platsen där det hände.
För att -dina förfäder – vad de gjorde, vem de gifte sig med – spelar roll. Utan en enda av dina förfäder, så hade du inte varit den du är eller ens funnits till. – det är något att tänka på, eller hur?
Det var allt för denna gången. Fortsätt njut av sommaren!

Kyrkoherede Svenonis och Gustav Vasa
Föreläsning, Hörsalen, Länsmuseet Murberget, av Cuno Bernhardsson, 1:e arkivarie vid forskningsarkivet, Umeå Universitet. Cuno B berättade om ett kvinnoliv i 1800-talets Mellannorrland med förgreningar till det litterära Västerbotten. ”Jag har ett mycket stort intresse av att ge liv åt människan/människorna som finns dolda i arkiven” säger Cuno B. Detta ger också en bild av arkiven som forskningsresurs.
Målgrupper: allmänhet, släktforskare men även ett bra inslag i kompetensutveckling för personal inom skola och kultur.
Efter föredraget överlämnade Björn till en antavla till Laurentius Svenonis ättlingen. Cuno B kände redan till en heldel om släkten Svenonis men blev överraskad över den stora spridningen av ättlingar. Han gav även godkännande till att vi får tillkännage hans koppling till släkten. Cuno B härstammar från Johannes via sonen Kristoffer i Säbrå.
Björn kunde även överlämna en annan intressant information om en annan släktkoppling. Även om vi tycker att Laurentius Svenonis släkt är rätt speciell så får vi nog i det här fallet stryka lite på foten och ta ett steg tillbaka. Cuno B har koppling till ätten Vasa. Just det Gustav Vasa – kung av Sverige.
Info. som Björn överlämnade har tagits fram av släktforskarkollegan Urban Leijon, Stockholm. Varmt tack till Cuno B för hans godkännande att vi får offentlig göra hans uppgifter. Det är många som besöker Säbrå anors hemsida och det tycker vi är trevligt. Det gör att det känns meningsfullt att sprida information om vad som tilldrar sig i Svenonis släkten. Vi hörs

Sommarkvällsmusik i Domkyrkan
Duo Skareng – gitarrmusik på högsta nivå! ”Liv Skarengs melodiska spel präglas av intensiv närvaro och mycket uttryck. Publiken fängslas av koncentrerade framföranden fyllda av lekfullhet och allvar, samt stor kärlek till musiken och intrumentet! Per Skareng – trollar fram melodilinjer i ett glittrande pärlband av toner!” Kunde man bl.a. läsa i programbladet och vi kan intyga – det stämde helt och fullt. Vi fick höra musik av – A. Vivaldi, W. Lawes, F. Carulli, Astor Piazzolla, J Rodrigo och I Albéniz. Liv Skareng fick motta en antavla med information om att hon härstammade från Engelbertus genom dottern Magdalena, vilken innebär att Liv S är Bure ättling. Hon hade även koppling till Stormor i Dalom och då genom dottern Elisabet. Tack Liv för att vi får offentliggöra att du ingår i Säbrå anor. Lyssna gärna till ett av Duo Skarengs framträdanden – https://www.facebook.com/watch/?v=567241387282234

Tar med en del av domkyrkoorganist Lars G Fredrikssons ord i programmet över musiksommaren i domkyrkan –
”Sommartiden är en predikan i sig själv om Guds stora skapelse och livet som pulserar och många får äntligen tid att varva ned och fundera över livet. Varmt välkommen att slå dig ned i vår vackra domkyrka och att ta emot av de goda och läkande toner som bjuds denna sommarsäsong.”
Vi härnösandsbor känner oss stolta över musikverksamheten i Domkyrkoförsamlingen.
Tack Lars G för att du finns hos oss i Härnösand!

Den gångna veckan har bara inte varit sann. Så många aktiviteter har genomförts i länet. Kultur- och samhällsintresserade norrlänningar samlas, Clowner utan gränser, Sommarkvällsmusik i Domkyrkan och föreläsning på Länsmuseet Murberget och mycket mer. Här information.

18 juli – Myckelgensjö Åstadkommation
Samhällsintresserade norrlänningar samlas för en eftermiddag med föredrag, diskussioner och Myckelgensjö glass. På plats fanns även syskonen Emil och Karin Källström.
Rickard Nordin, energipolitisk talesperson för Centerpartiet, var årets huvudtalare. En av huvudaktörerna bakom vårens historiska energiöverenskommelse.
Info. av Rickard N om vad som händer på energiområdet. Snabb utveckling av småskalig förnybar elproduktion, teslabatterier och smarta elnät.
Det företagsamma Myckelgensjö presenterades av Markus Edlund.
De tidigare nämnda syskonen Källström härstammar från Margareta Hansdotter (Stormor i Dalom) genom hennes dotter Anna.
Medan Björn lyssnade till info. tog jag, maken och cockerspaniel Leo en tur till det vackra Långnäset, en udde som bildades under istiden och som sträcker sig ut i sjön. Här kan man följa Spå-Antes sagostig som ligger på en rullstensås. Efter stigen står träskulpturer gjorda av konstnären Arnold Eskilsson föreställande huvudpersonerna i en rysansvärd historia som handlar om en konflikt mellan bybor och spåsamer. En mycket vacker och intressant plats väl värd ett besök.

20 juli – Kalas i Parken – Clowner utan gränser
Kalas i parken – ett samarbete mellan Folkets Hus och Parker, Riksteatern och Clowner utan Gränser, Länsmuseet Murberget och Härnösands teaterförening.
En scenshow med cirkusartister, clowner och musiker. Med hjälp av publiken bullas det upp till kalas. Barn och vuxna, placerade lite här och där, bl.a. i gröngräset, och njöt av ett färgsprakande kalaset på Murberget. För första gången gjorde Clowner utan gränser en turné i Sverige och finalen ägde rum i Härnösand.
2015 kom över 70 000 barn till Sverige för att söka skydd. Fler än 35 000 kom helt ensamma. De bär på upplevelser och den kamp de har gått igenom gör att det krävs ett varmt välkomnande och stöttande för att kunna starta ett nytt liv. Clowner utan Gränser och Cirkus Cirkör vill välkomna dessa barn och ge dem livsnödvändiga aktiviteter och stöd för att starta ett nytt liv i ett nytt land.
Med i Härnösand från Folkets Hus och Parker var Johanna Gidlund från Stockholm och Pernilla Eurenius, Sundsvall. Björn överlämnade den sedvanliga arkiv- och kulturgåvan (från Härnösand), en antavla till båda Johanna och Pernilla. Pernilla känner nu till att hon ingår i Säbrå anor. Hon härstammar från Engelbertus genom hans dotter Magdalena och ingår därmed även i Bure släkten. Varmt tack till er båda för att ni valde arkiv- och kulturstaden Härnösand och tack Pernilla för att vi får tillkännage din tillhörighet till Säbrå anor

Information från Jämtland
Storsjöyran 2016 – Elin Olofsson, journalist och författare, härstammar från Engelbertus via dottern Magdalena och ingår då även i Bure släkten. Elin O blev invald i Republiken Jämtlands regering och utnämnd till ”Jämtställdhetsminister”. ”Minsann har en inte gått och blivit jämtställdhetsminister. Är väl bara at stiga upp och börja jobba med jänteparagrafen då”. säger Elin.
Enligt Björn finns i nämnda regering åtminstone ytterligare en ättling till Svenonis

Vid årets ”Yra” inrättade Storsjöyran och Östersunds kommun ett stipendium till skådespelerskan Kim Anderzons minne. Priset som är på 50 000 kr utdelades för första gången – den 30 juli på Storsjöteatern i Östersund. Stipendiet tilldelades i år skådespelerskan Mia Skäringer.

24 okt. 2014 avled Kim Anderzon. 2012 utsågs hon till filosofie hedersdoktor vid Mitt-universitetet. Kim A var också vicepresident i Republiken Jämtlands regering. Man kan göra en uppräkning av allt Kim Anderzon gjort men det ger ju egentligen ingen bild av vem hon var. Vad vi däremot känner till är att hon härstammade från Engelbertus via dottern Magdalena. Hon tillhörde därmed också Bure släkten Tack Kim för enastående föreställningar i Ragunda och för att du tog dig tid med stunder av samtal.
I minnet bevarat. / Björn.
Det var allt för denna gången – Njut av livet!

2016-08
När Mikael Ramels band Till dej spelade på Metropol i Härnösand blev lokalen fullsatt. På Metropol träffade Björn Åke Dahlbäck, musiklärare och musiker i Härnösand. En musikprofil med både sång, trummor, bas och piano på sin lyra. Har också en gedigen erfarenhet av ljud. Åke D är även en erfaren fotograf och kulturjournalist. Musiken finns i Åkes rötter. Båda hans farbröder hade orkester. Åke har koppling till Laurentius Svenonis och härstammar från sonen Johannes genom hans son Kristofer Hansson.
Tack Åke för att du godkänt att vi får tillkännage din koppling till Säbrå anor.

Information från Umeå – Släktforskningsdagarna
Senast Norrland fick arrangera dagarna var 2012 när Gävle var värd för aktiviteten. Många gånger har frågan ställts – släktforskardagar i arkivstaden Härnösand när blir det?https://issuu.com/noliaab0/docs/slaktforskardagarna_masstidning_iss
Björn var på plats i Umeå redan på torsdagen. Det gavs då möjlighet att till oppositionsrådet Anders Ågren (M) överlämna den sedvanliga gåvan med koppling till arkiv- och kulturstaden Härnösand. På väg till överlämnandet får Björn veta att han kommer att passera författaren Lars Widdings barndomshem. Att gå där Widding som barn växt upp kom att kännas speciellt men det som nog kändes allra bäst var att vetskap om att Widding hade sina rötter i Säbrå. Han härstammade – från Engelbertus genom dotter Magdalena och från Margareta Hansdotter (Stormor i Dalom) genom dottern Elisabet. Kopplingen till Magdalen gör att Widding även härstammade från Bure släkten. Tänk om han känt till det. Man undrar vad en bok om det skulle handlat om? – Det var allt för denna gången.

2016-09
Ett besök på Sundborn
Jag haft den stora turen att kunna besöka Sundborn och Carl Larsson gården. När man kliver in i makarna Larssons fantastiska hem möts man av texten – ”WAR VÄLKOMMEN KÄRA DU, TILL CARL LARSSON OCH HANS FRU” Superkändisarna Carl och Karin. Vilken hem de skapade tillsammans. Hos dem var familjen det centrala. Till och med när Carl arbetade med att skapa sina konstverk ville han ha barnen kring sig och det resulterade i att barnen och Karin ofta förekommer i hans verk.
Nu undrar ni, varför det här intresset för familjen Larsson. För det första, men för hemsidan inte det primära, jag har alltid gillat Carl Larssons målningar och efter besökt på Sundborn är jag ännu mer intagen av familjens liv. Nu är jag lika fascinerad av Karin, också hon en duktig konstnär, som valde familjen före konsten men på många sätt smyckade sitt hem med allehanda konstverk. Går inte att beskrivas utan måste ses. Vad är då det primära för denna sidan vad gäller familjen Larsson? Som ni kanske känner till så får Carl och Karin 8 barn var av en är Kristina kallad Kersti född 1896. Kersti gifter sig med Johan Axel Frieberg (major). Frieberg födds även han 1896 i Hedemora. Hans föräldrar är Anton Ludvig Frieberg och Ellen Margareta Bolin. A L Friebergs mor härstammar från prästsläkten Plantin och där har vi kopplingen till Laurentius Svenonis genom barnbarnet Magdalena. Det innebär att Kerstis man Johan Axel även härstammar från Bure släkten.
När Karin Larsson avlider 1928 var det Kersti och Johan Axel som tog över ansvaret för Lilla Hyttnäs, som är Carl Larsson-gårdens egentliga namn. Så där har vi det – en Svenonis och Bure ättling har alltså haft Carl Larsson gården som familjebostad. Vilken härlig information för en Carl Larsson fans.

2016-10
Ett arkivlän med arkivstaden Härnösand
Härnösand en framstående arkivstad? Möjligheterna finns. Här finns Riksarkivet Landsarkivet. På Kusthöjden finns arkiv från statliga och kommunala myndigheter, (bl.a. landstinget), näringsliv, föreningsliv och även enskilda arkivbildare. Näringslivsarkiv i Norrland – NIN är en ideell förening och en arkivinstitution med uppdrag att bevara, tillgängliggöra och tillhandahålla historisk dokumentation från norrländska företag och norrländskt näringsliv. Nu i höst startar man upp ett program med föredrag och aktiviteter för att där igenom ytterligare tillkännage sin verksamhet. Första föredraget hölls den 29 sept. Ämnet: Skog och politik, några aspekter på industrialiseringen av Ångermanland, föredragshållare var Erik Nydahl, Post Dr. i historia vid Mittuniversitetet. Ett intressant föredrag om vad som påverkat skogsmarknaden och ledde till en omfattande omfördelning av jord- och skogsägande i västra Ångermanland och östra Jämtland (1850-1910). En bra uppstart på höstprogrammet för NIN. Lokalen blev fullsatt.

Det här låter intressant och bra tänker du men var finns kopplingen till kyrkoherde Laurentius Svenonis? Föredragshållaren Erik Nydahl deltog även vid Släktforskardagarna i Umeå i augusti. Där fick Björn tillfälle att överlämna informationen om att Erik N härstammade från Svenonis genom sonen Johannes via dottern Margareta Hansdotter (Stormor i Dalom) och hennes dotter Anna. Tack säger vi till Erik N för att vi får tillkännage din koppling till Svenonis
Härligt med en historiker till listan. En person van att gräva i arkiven och förmedla den historia som tillhör oss alla.

Reflektion över Svenonis ättlingar
Dags för uppdatering. Listan med ättlingar till Svenonis kan åter utökas. Jag måste säga att jag blir lika fascinerad varje gång det är dags för uppdatering. Ibland tycks det finnas ett mönster i det som vi kan skriva in. T ex Engelbertus och hans dotter Magdalena är aktuella då och då och ofta berör det författare, skådespelare, musiker alt. sångare, visst förekommer det idrottsutövare också bland ättlingarna men det är de kulturella inslagen som blir flest. Värt här att notera är att bland avlidna ättlingar ser det inte likadant ut. Där är det den sida vi valt att benämna avlidna ”Övriga” och inte ”Kultur” som har flest ättlingar noterade. En fundering – vad beror den förändringen på? Åter till uppdatering
Vid HPUs sammankomst på Teatern berättade, länsbibliotekskonsulenten Stefan Eurenius, om samt visade bilder ur boken Nordingråberg, konst från världsarvet Höga Kusten. Björn träffad Stefan E före föredraget och berättade för honom om kopplingen till Säbrå anor. Stefan E härstammar från Engelbertus via dottern Magdalena och har därmed också koppling till Bure släkten. Tackar för att vi får tillkännage kopplingen till kyrkoherde Laurentius Svenonis.
Ytterligare en ättling på den kulturella sidan.

Lunchteater på S:t Petri Logens restaurang. Föreställningen – ”Under (är jag) bar” – Teater Västernorrland. Skådespelare – Charlotte Lindmark och Maria (Mia) Westin. Föreställningen presenterades som så – ”Följ med på en upptäcktsfärd söderöver. Bland snippor, buskar och Bartholins körtlar får du möta experter, entusiaster och allmänt intresserade.” Tänkvärt eller hur? Tror att det blev en intressant lunch med god mat också.
Så nästa ättling. Mia W. som Björn träffade före föreställningen och härstammar från, ja men visst, Engelbertus via dottern Magdalena och här finns ju då också kopplingen till Bure släkten.
S:t Petri logen – en vacker och ryktbar byggnad. En mycket passande plats att överlämna information om att man härstammar från en kyrkoherde som ca 1543 var bosatt i Säbrå.
Det är bara att buga och lyckönska Mia Westin och Stefan Eurenius.

Ett släktband till kyrkoherden Laurentius Svenonis är som att kliva in i en historiebok och vad ännu otroligare är att i den boken skrivs det fortsatt. Varmt tack Mia för att vi får tillkännage att du ingår i Säbrå anor. Björn och Yvonne säg – Vi hörs.

Matlagning på hög nivå
har utförts på restaurang Vägg i Vägg i Härnösand. Stjärnkocken Fredrik Persson hade tagit fram en femrätters specialmeny att njuta av.
Fredrik P är uppvuxen i Kramfors men har gått restaurangutbildning i Härnösand. Missade ni, som jag, tillfället att njuta av Fredriks meny så får ni göra ett nytt försök på restaurang Hantverket i Stockholm där han är köksmästare.
Fredrik P koppling till Svenonis går via sonen Engelbertus och hans dotter Magdalena och det innebär att han också ingår i Bure släkten. Här spräcktes kulturgrenen. Första kocken som ingår i Säbrå anor. Tack Fredrik för att vi får offentliggöra din släktkoppling.

Den alpina världscupens säsongen har startat

Svenonis ättlingen Maria Pietilae-Holmner blev bästa svenska i båda Sölden i Österrike och Levi i Finland.
Vi håller tummarna för henne under den här säsongen.

Svenska Deckarfestivalen har åter genomförts i Sundsvall.
Första gången festivalen arrangerades var i oktober 2013. ”Syftet – att skapa en mötesplats i Sverige kring svensk kriminal- och deckarlitteratur och ”det svenska deckarundret.” Upptakten till festivalen var 2012 då Bokhandeln Vängåvan/Bokia arrangerade en deckarkväll i Stadshuset i Sundsvall med bland andra Maj Sjöwall, Arne Dahl, Roslund & Hellström, Viveca Sten och Jonas Moström.
Vid årets festival var en av de deltagande författarna Lisa Bjurwald.
Björn och släktforskarkollegor från både Härnösand och Uppsala hade tagit sig till Sundsvall och Björn fick möjlighet att samtala med ett antal av författarna, bl.a.
Lisa B som härstammar från Svenonis och då genom Margareta Hansdotter (Stormor i Dalom) via hennes dotter Anna. På frågan om vi fick tillkännage att Lisa B ingår i Säbrå anor blev svaret – Ja. Varmt tack för det.
Som ni kanske kommer ihåg så finns sedan tidigare ett antal författare upptagna på ättlingalistan och bland dem flera deckarförfattare. – Spännande eller hur? Vad vi också kan berätta är att bland besökarna på festivalen fanns flera Svenonis ättlingar. Vilka de var? Det tänker vi hålla hemligt och då blir det också lite spännande.

2016 – nov.
Filmfestival – ”Lars Molin i våra hjärtan!”
Lars Molin Sällskapet i Östhammar var arrangörer till festivalen. Man visade filmen Zoombie, som 1982 visades som tv-serie, med skådespelaren Anders Nyström i huvudrollen. Anders medverkade i åtta av Lars Molins produktioner/filmer.
Sällskapets ordförande Irené Holmgren berättade om sällskapet och Anders Nyström, som deltog i festivalen, berättade om Lars Molin och om olika inspelnings tillfällen.
Svenonis ättlingen Lars Molin härstammade från Engelbertus via dottern Magdalena och då vet ni att han även ingick i Bure släkten.
Mer om Lars Molin finner du här – www.larsmolinsallskapet.se.
Det var allt för denna gång. Ha det så skönt för visst kan det vara skönt med vinter också.

2016-12
Fascinerande väderlek
Först snö och vi får riktigt vinter, då kommer det regn och vi är nästa tillbaka till hösten. Kyla och plötsligen blir det glashalt. Fram med dubbar och för säkerhets skull ett par stavar också.. Så lite pudrig snö och marken blir vit igen och man upplever omgivningen lite ljusare. Idag plusgrader, ja det var den snön det.
Men hur är det man säger – ”det finns inget dåligt väder bara dåliga kläder.” Några säger också – ”ombyte förnöjer.” Men det gällde visst inte kläder, men vad vet jag.

Så till Svenonis ättlingarna, vad har hänt?

Fjärde advent. Om en vecka så har julafton redan passerat och alla vet vad julklapparna innehöll. Magdalenakören har kl. 07.00 sjungit vid julottan i vår vackra vita Domkyrka. Visst vore det skönt med en vit jul? Skulle kännas konstigt att tas sig till julottan iförd regnställ.
Inte så mycket nyheter att förmedla idag. Inte mer än på sid. – Säbråanor och sid. – Ättlingaverk. Men Björn och jag vill ändå skriva några rader innan julveckan infaller och vi alla har såå mycket att göra. En hel del ättlingar med olika yrkeskarriärer har även i år fått kännedom om sin koppling till Laurentius Svenonis och presenterats för er, men det är faktiskt så att Björn även möter ättlingar som väljer att inte stå med på sidan Ättlingaverk Varför man väljer så kan ha många förklaringar men det är ett val som skall respekteras. Vi bidar tiden och kanske kommer man på andra tankar och väljer att berätta att man ingår i en rätt unik släkt med anfader och kyrkoherde från Säbrå i Ångermanland.

Vi önskar er Svenonis ättlingar och alla andra som besöker Säbråanor, en riktigt skön julhelg och på fall att inga nyheter dyker upp att förmedla så passar vi också på att önska er ett gott slut på 2016 och ett gott nytt 2017. / Yvonne och Björn

* * * * * *
2017-01
God fortsättning på åter ett nytt år!

Det blev ingen vit jul. Snön kom men regnade bort. Det blev kallt och halt mycket halt. Ett tag kändes det nästan vårlikt och så blev det igen kallt och blåsigt. Det sägs ju att omväxling förnöjer men samtidigt sägs lagom är bäst.
Nytt år och man undrar vad kommer att hända inom släktforskningen under 2017? Vad vi redan vet är att den 18 mars har vi släktforskningens dag med temat – Sjöfolk. Det kan man inte missa om man bor i en f.d. sjöfarts- och fartygsstad som Härnösand.

Släktforskarförening tillsammans med föreningen Härnösand och Havet och Härnösands Sjökaptensförening kommer att sätta samman ett program för dagen.

2017 firar folkskolan 175 års jubileum – http://www.svensktkulturarv.se/stockholm/prins-eugens-waldemarsudde/en-sagolik-skola-folkskolan-175-aar/
Kring det finns mycket att hämta i arkiven. Kanske skulle det vara bra att göra en tillbakablick. Var skolan bättre förr? Frågan är värd att besvara. Jubileet kommer troligen också att uppmärksammas i Härnösand.

Vad har då sedan sist hänt beträffande Säbrå anor? Nått vi missat – 13 dec. 2016 utsågs Karin Adelsköld till hedersdoktor vid Lunds tekniska högskola. Motivering för ett mångårigt engagemang och arbete med en för LTH strategiskt viktiga utmaningen att befrämja teknik- och innovationsintresset – hos unga i allmänhet, och hos kvinnor i synnerhet. Hon har på ett förtjänstfullt sätt, och i universitetets anda, kombinerat viktiga samhälleliga insatser med humor. Den 2 juni sker promoveringen i Lunds domkyrka. Grattis Karin A som härstammar från en annan uppmärksammad kvinna – Margareta Hansdotter (Stormor i Dalom) genom dottern Elisabet. Vi hörs!

Den 26 jan.1947 sker en flygolycka på Kastrups flygplats. Samtliga 22 ombord omkommer där ibland arvprinsen Gustav Adolf och hans adjutant Albert Stenbock. Stenbock var Svenonis ättling genom sonen Johannes och hans son Jacobus.

Några andra Svenonis ättlingar som vi inhämtat information om

Leif Ahrle – Konstnär i första hand, skådespelare i andra, säger han själv. Det var inte självklart att Leif A skulle välja samma bana som sina kända föräldrar. Pappa Elof och mamma Birgit (Rosengren) var båda firade skådespelare. Leif A var Svenonis ättling genom sonen Johannes och hans son Jacobus.

Björn sänder varmt tack till Anders Anerud och Elisabeth Lövendahl för deras bidrag till ättlingaverket. Allt för denna gången.

27 januari Förintelsens minnesdag.

Läste i DN intervju med bl.a. Hédi Fried (92 år) som överlevde förintelsen. Hon säger bland annat – ”Glömmer man förintelsen har alla dessa miljoner människor aldrig funnits” HUR skulle man kunna glömma? I tv visades också i helgen ett program om judiska barn som sänts till Norge före krigsutbrottet. Förundrad hur motarbetade dessa barn blev av vissa norrmän. Det var ju barn! Trots strapatser gick det rätt bra för de här barnen men de barn vars föräldrar blev oroliga när det fick veta vad barnen gick igenom i Norge och vald att ta dem åter till hem gick det inte lika bra. De dog tillsammans med sina föräldrar i koncentrationslägren. Vi är skyldiga dessa oskyldiga barn att aldrig glömma förintelsen och föra information vidare i kommande led. En som verkligen gjorde en insats under den här tiden, och som inte får glömmas bort, var Raoul Wallenberg, Svenonis ättling. Vad som tillslut hände Wallenberg vet ingen. Man har gjort det mesta för att han skulle falla bort i glömska men hans familj har kämpat och många, många judar kommer att se till att han och hans gärning aldrig glöms bort. Inte så många här i Härnösand känner till att Wallenberg har sina rötter i Säbrå. Det är värt en insats för att ändra på det.

2017-02
Förberedelser inför årsmöten och aktuell information

Februari – Mars är månaden för årsmöten. Arbetsinsatsen inför dessa möten är väl inte så inspirerande fast verksamhetsberättelser ger ju en väldigt bra tillbaka blick på vad man sysslat med under året. Om man inte är nöjd med vad som genomförts, läs och begrunda, gör om och gör rätt.

Andra deltävlingen av årets Melodifestival, eller som man idag säger Mello, genomfördes igår i Malmö. Bland deltagarna fanns Lisa Ajax.
Lisa härstammar från Engelbertus och dottern Magdalena och är då också Bure ättling. Lisa kom med till andra chansen. Lyssnade inte själv men ni som följer Mello, håll tummarna för henne.

Apropå Bure. Släktforskarföreningen i Härnösand planerar att till hösten åter påminna släktforskarna och även andra om det otroliga materialet som Urban Sikeborg, Sollentuna och Tiina Miettinen synat – Johannes Bures släktbok.
Johannes Bure har bidragit till forskning inom flera områden . Han anses vara den förste riksantikvarien i landet mer om det en annan gång.

Tillbaka till planering av årsmöten. Vi hörs.

Söndag och dags för ny information

Ättlingar avlidna och idag verksamma
Fler ättlingar till Svenonis funna. Både avlidna och idag verksamma. Ny information om redan kända ättlingar finns också. Vi börjar med

Den 21 febr.besöker, Gunno Gunnmo Sundsvall. Gunno G – fd.länspolismästare(1996-2003) i Stockholms län, 20 år som ordförande för Polisförbundet och kandiderade 2018 för Feministiskt Initiativ till riksdagen. Vi finner ut att Gunnmo har koppling till Säbrå anor och det blir möjligt att överlämna den informationen till honom. Gunno Gunnmo härstammar från Engelbertus genom dottern Magdalena. Även han Bure ättling.

Vi har också funnit några ättlingar (avlidna) som kommer att läggas ut på sidan – Ättlingar. Bland annat ett syskonpar som vi väljer att informera lite extra om.
Mimmi Lundström-Börjesson, textilkonstnär, född 1857 och avliden 1953.
Hon har bl.a. utfört den tapet som pryder kungliga logen i Tyska kyrkan i Stockholm och bland hennes större arbeten var en textilridå för Dramaten.
Hennes bror Nils Emil Lundström, född 1865 och avliden 1960, var porslinsmålare, keramiker, bild och textilkonstnär. 1896 påbörjar han sin anställning vid Rörstrands Porslinsfabrik där han blir kvar till 1935 då han går i pension. Han hade utställningar här i landet såväl som utomlands. Han belönades med flera medaljer och diplom. Syskonen härstammar från Engelbertus genom dottern Magdalena. Även de Bure ättlingar.
Rörstrands tillverkning kom igång under 1730-talet i Stockholm. 1926 flyttade man till Göteborg och under 1930-talet var Lidköping tillverkningsort. Idag lever varumärket kvar men porslinsföremålen produceras i Asien.
Tragiskt att så mycket som skapats här i landet, och som gjort oss vida kända idag tillverkas i andra länder.
Vad har hänt?
Det var det hela för nu. Ha en skön vecka. Kanske kommer några av oss drabbas av snöskottning. Se det som nyttig träning så blir det lättare. Allt gott – hälsar Björn och Yvonne.

2017-03
Kvinnliga ättlingar / Släktforskningens dag – tema Sjöfolk

I Tidningen Ångermanland kunde man under förra veckan läsa.
”35 viktiga kvinnor i Härnösands historia.” Spännande, blev första tanken och visst fanns där en och annan kvinna som gjort en insats för Härnösand. Men ett namn saknades på listan – Margareta Hansdotter – Stormor i Dalom. Hon har ju meriten att vara född på orten. Kanske blir då frågan, men hon flyttade väl till Dalarna? Visst men ättlingar till henne har sina rötter i Säbrå där hon växte upp och här finns än idag hennes släktingar. Vi kontaktade Tidningen och framförde att Stormor i Dalom borde ha varit given på nämnda lista. Men vem vet, kan hända blir hon uppmärksammad på annat sätt.

Författare Jonas Moström har mottagit stora ljudbokspriset 2017 i kategorin – spänning. Titel – Midnattsflickor – inläst av Marie Richardson. ”En story som sätter klorna i läsaren från första sidan” Jonas M härstammar från Engelbertus genom dottern Magdalena. Är då också Bure ättling. Han skriver annars böcker med handlingen förlagd till Sundsvall.

Allt för den här gången. Men vad gör vi annars när vi inte jobbar med Säbrå anor?

Kommande vecka 18 mars är det Släktforskningens dag.
Genomförs i hela landet. I Arkivstaden Härnösand har vi aktiviteter i två dagar. 17-18 mars. Programmet i stort sett fastställt. 17 mars aktiviteter på Landsarkivet och den 18 mars på Länsmuseet. Temat i år – Sjöfolk. Vad kan passa bättre i en Sjöfartsstad.
Allt för nu. Vem vet kanske ses vi på Släktforskningens dag. Du är så välkommen.

Släktforskningens dag (dagar) i Härnösand är över. Trots strålande vackert vårvinterväder kom besökare till Landsarkivet resp. Länsmuseet. Att lyssna till Lennart von Post berätta om hur släktforskning blir till en bok. – Petter Norberg pojken som föds i Härnösand 1876. Sjömannen som tar sig till Kanada och bosätter sig där. Petter – var bl.a. den andre i världshistorien som seglade Nordvästpassagen med en och samma båt. Han avlider 1934. Petter okänd i Härnösand känd i Canada. Har till och med fått en ö uppkallad efter sig. Norberg Islands. Petter och hans barnbarnsbarn i Kanada blir tv-film som också kommer att visas i SVT. – Fascinerande eller hur?

2017-04
Ny information att förmedla.
Ett par ministrar, en riksdagsledamot och en kostymör och skräddare på besök.

Den 20 mars besökte Isabella Lövin, (MP), biståndsminister och vice statsminister, Härnösand. Björn fick möjlighet att träffa statsrådet på St. Petri Logen där han överlämnade vår sedvanliga gåva från arkivstaden Härnösand.
Han kunde informera om att Isabella Ls rötter kommer från Säbrå och kyrkoherde Laurentius Svenonis genom hans sondotter Margareta Hansdotter, Stormor i Dalom och samtidigt berätta hennes levnadshistoria. När det gäller Stormors livsöde kan det vara svårt att med en gång helt ta in hennes otroliga resa och hennes liv i Leksand samt alla hennes ättlingars betydelse för landet då och idag. Isabella L har givit medgivande att vi kan tillkännage hennes koppling till Säbrå anor.

Kostymör och skräddaren Sanna Nyström från Stockholm, men med rötter i Härnösand, föreläste den 21 mars för Härnösands Pensionärsuniversitet på Härnösands teater. Föreläsningen belyste bl.a. hennes yrke som kostymör och specifikt i den mathistoriska TV-produktionen ”Historieätarna” och då med fokus på dräkthistoria – hur man klädde sig genom tiderna. På nätet – Sanna Nyströms CV – kan du ta del av vad som Sanna N. jobbat med under åren.
Hennes koppling till kyrkoherde Svenonis är via sonsonen Kristoffer Hanson som drev gästgiveri i Säbrå men var även riksdagsman m.m. Kristoffer blev Säbrå och Härnösand troget.

1 april på Parkaden i Härnösand, Björn på plats för att till Landsbygdsministern Sven-Erik Bucht (S) överlämna ett släktträd. Bucht tänker du, kan det vara den kända Bucht släkten som verkade i Härnösand? Det är samma släkt men från annan gren. Däremot hade Bucht bland sina förfäder en borgmästare i Härnösand – Simon Blix. Sanning och inget april skämt.

På Parkaden träffade Björn även på riksdagsledamoten Susanne Eberstein, (S), från Sundsvall men född i Härnösand. Även hon med koppling till kyrkoherde Svenonis, närmare bestämt genom Engelbertus via dottern Magdalena och då blir hon även Bureättling.
Det är ju det jag säger, kom till Härnösand och du får veta vem DU är. Bra slogan för en arkivstad eller hur? Varmt tack till Isabella Lövin, Sanna Nyström och Susanne Eberstein för att vi får tillkännage er koppling till Säbrå anor.
Det var allt. Ha de gott!

GLAD PÅSK önskar vi er alla!
I Härnösand idag Ekumenisk korsvandring –
med start vid gamla tingshuset. Avslutas med en kort samling vid Brunnskyrkan. Kl. 18.00 – Johannespassionen – J S Bach i Domkyrkan.
Christina Knochenhaur, sopran, Maria Forsström, alt, Thomas Köll, tenor, Klas Norberg och Arne Lundmark, bas. Domkyrkokören och orkester under ledning av domkyrkoorganist Lars G Fredriksson.

Margareta Hansdotter – Stormor i Dalom

har blivit omnämnd i ortspressen 15/4 – Tidningen Ångermanland
”En viktigt kvinna i Härnösands historia” anmoder till många.
Idag är vi glada – Margareta har nu blivit uppmärksammad på sin hemort.
Hon har även uppmärksammats i huvudstaden. Vasamuseet planerar för en utställning om kvinnor på Gustav Vasas tid. Man har sökt bland ett antal kvinnor och bland dem fanns Stormor i Dalom.
Vi har information om henne och om Säbrå. Tyvärr så fick vi nyligen besked om att man blivit tvungen att minska ned den planerade utställningen bl.a. på grund av material brist och då komr Stormor och någon fler inte med. Men i Härnösand jobbar vi ihärdigt vidare med henne och hennes farfar Laurentius Svenonis. I artikeln i Tidningen omnämns många av hennes ättlingar. Vi vill påpeka att endast ett antal av dem är hämtade från Björns forskning. Vilka de är kan ni jämföra på hemsidans – Ättlingaverk. Björn jobbar utifrån principen att personer som framkommer vid forskningen offentliggörs inte utan att personen ifråga kontaktats och ger sitt samtycke att uppgiften får offentliggöras.
Flera av namnen i artikeln är hämtade från Wikipedia och äktheten bakom de uppgifterna känner vi inte till. I Härnösand finns många med rötter till kyrkoherden Svenonis och jag hoppas att ni känner er stolta idag när Säbrå anor blivit offentlig gjord.

God fortsättning på Påsken!

2017-05
Apropå återkommande fraser

I april disputerade Robert Eckeryd i historia vid Umeå universitet. Ämnet – ”Acceptans eller utstötning? Ogifta mödrar i Ångermanland 1860 – 1940.” Vi gratulerar till examen och titeln filosofie doktor i historia. Björn fanns på plats och kunde överlämna information om Robert E:s koppling till Säbrå anor. Han härstammar från Engelbertus genom dottern Magdalena.och är då även Bureättling. Robert E. kommer att föreläsa om nämnda ämne för Härnösands släktforskarförening i oktober på Landsarkivet. Välkommen till arkivstaden Härnösand.

Anders Rönmark, Opinionschef vid MittMedia, föreläste för Alliance Française Ångermanland, Härnösand. Ämne – ”Franska presidentvalet, vilken väg väljer Frankrike?”
Efter föreläsningen informerade Björn Anders R. om sin koppling till kyrkoherden, men innan vi tillkännager kopplingen vill jag ta upp en fundering som jag har.

Känner ni till att man på tangentbordet under valfri tangent kan lägga in fraser som används ofta? Själv har jag inte ännu utnyttjat det stödet men nu funderar jag på det. Frasen? ”härstammar från Engelbertus genom dottern Magdalena vilket innebär att man ingår i Bure släkten.” Hur många gånger jag skrivit det? Många. Fast jag gör det gärna, för jag hoppas och tro att de som får beskedet gläder sig åt att tillhöra denna otroliga släkt. Själv gläder jag mig åt att de här personerna som nämns så ofta faktiskt har bott och levt i Säbrå. Så Anders Rönmarks koppling – ja visst, Engelbertus och Magdalena och ingår därmed i Bure släkten.

Här skulle vi nu för den här gången kunna vara klar med den nämnda ”frasen” för denna gången men så är det inte. Det kommer fler.
Journalisten Ulf Westman vid MittMedia, som också han härstammar från Engelbertus genom dottern Magdalena vilket innebär att man ingår i Bure släkten.
Ja, vad säger man och vad säger de? Kanske något för Tidningen? Jag vet då vad jag nu skall skriva.
Varmt tack till Robert Eckeryd, Anders Rönmark och Ulf Westman för att ni godkänt att vi får offentlig göra er koppling till Kyrkoherden Laurentius Svenonis och Säbrå anor.

Björn och Yvonne säger här – Hej då.

Tankar kring Mors dag
Mors dag och då även restaurangernas, konditoriernas och blomsterhandlarnas dag och då kan man undra. Mammor som jobbar på nämnda ställen, hur firar de nämnda dag. Blir de serverad dagens bästa måltid, får ställets godaste och största tårtbit och får motta den allra vackraste buketten som kan sättas samman? Jag hoppas att alla mammor verkligen gör det här till sin dag. Har man en dag så har man. Igår blev det vackra blommor till mor, mormor och farmor på kyrkogården i Stigsjö.
Björn bar blommor och verktyg och jag planterade. Känns bra att göra och när tanken– borta men ändå nära infinner sig. Ha en bra dag alla mammor!

Nu det senast i Säbrå anor – information från Italien och Petersplatsen i Rom och Vatikanstaten kungjorde Påve Franciskus att fem nya kardinaler skulle utses.
Bland dem Sveriges första kardinal Anders Arborelius. Känner ni igen namnet? Han finns omnämnd på våra sidor. Arborelius härstammar från kyrkoherden Laurenius Svenonis och son kyrkoherden Johannes dottern Margareta Hansdotter (Stormor i Dalom).
Denna Stormor uppmärksammas då och då och det känns så rätt att just på Mors dag lyfta fram hennes namn. Hon blev vid 17 års ålder styvmor till prosten Elaus Terserus barn (8 st) av vilka några troligen var i hennes egen ålder. De får 3 barn tillsammans.
Med sin andre make kyrkoherden Uno Troilius får hon 12 barn.
Vi gratulerar Anders Arborelius och sänder en varm tanke till en verklig Stormor i Dalom.
Så till er alla ät inte för mycket tårta idag och till alla mammor välj något riktigt gott och dyrt på menyn. Det var allt från oss idag.

2017-06
Sommarhälsning

Tack Ulla-Britt Wänström för vänlig hälsning och för att du uppmärksammat oss om Gunno Gunnmo. Vi justerar.

Nu har vi äntligen sommaren här och ni kan koppla av och njuta.
Om något intressant värt att nämna kommer upp lägger vi självfallet ut det på sidan.
Björn och jag önskar alla med koppling till Svenonis och Säbrå anor, och även er andra som besöker hemsidan, en riktigt lugn och skön sommar.

2017-07

Om man följer med väderleksprognoserna så upptäcker man att vädret hittills varit ganska varierande beroende på vilken landsände man befinner sig i. Här i Härnösandsområdet har väl inte den riktiga sommarvärmen infunnits sig ännu men, vi har hoppet i behåll, augusti månad återstår.

21-22 juli – Härnösands stadsfest. Det vackra läget på Mellanholmen, bra artister kvällstid och lördagens familjefest, Härnösandsdagen = folkfest. Igår lördag mötte Björn två personer med anknytning till kyrkoherde Svenonis. – Sångaren och skådespelaren Magnus Uggla. Sitt första band startade han 1968 i Nacka. Under en period i mitten av 1970-talet studerade han vid Calle Flygares Teaterskola. I år tilldelades han vid Grammisgalan – årets hederspris samt han blivit invald i Swedish Music Hall of Fame.
Vi har känt till att Magnus U. haft anknytning till Säbrå anor men valt att vänta med att framföra det till honom. Vi måste framhåll att han förståeligt nog känt till en hel del om sitt släktförhållande men inte kopplingen till kyrkoherde Svenonis. Handlingarna överlämnades med information om att Magnus U härstammar från kyrkoherde Svenonis via sonen Johannes och hans dotter Margareta Hansdotter (Stormor i Dalom).

Björn träffade också sångerskan, skådespelare, DJ, låtskrivare och musikproducent Rebecca Scheja. Rebecca S ingår i konstellationen, Rebecca & Fiona och även de framträdde på Stadsfesten. Rebecca S började som barnskådespelare och har medverka i fler filmer. Rebecca S är dotter till Staffan Scheja (pianist och professor) och Marianne Brinkendal (skådespelare och terapeut).
Rebecca S blev överraskad över gåvan och informationen hon fick ta del av. En uppskattad del blev en kopia av den stadskarta över Härnösand som upprättats på 1640-talet av Jakob Kristofersson Stenklyft. Rebecca S härstammar från kyrkoherde Svenonis via sonen Kristoffer i Säbrå (far till Jakob Kristofersson Stenklyft). Varmt tack Magnus Uggla och Rebecca Scheja som godkänt att vi får tillkänna ge deras koppling till kyrkoherden Laurentius Svenonis och Säbrå anor.

Det var allt. Vi önskar er fortsatt skön sommar.

2017-08
Det har hänt i sommar

Sommaren är inte riktigt över men vi väljer att redan nu komma med lite info. 1970 visades ett folklustspel på tv. Det var Gideon Wahlbergs folklustspel om livet på Söder i 30-talets Stockholm – Söderkåkar. Många kända skådespelare gick att hitta i rollbesättningen bl.a. Monica Zetterlund, Mille Schmidt och Sune Mangs.
Nu har Härnösand också sitt eget folklustspel – Östanbäckskåkar. Omarbetning av det ursprungliga manuset har skett. Bl.a. rörde sig föreställningen från 30-talet in i nutid. Skådespelarna kom de fria teater- respektive revygrupperna Bäverteatern / Fåntanellerna i Härnösand. Andra var rena amatörer. Caj-Åke Hägglund var producent för föreställning. Michael Möller Christensen (bl.a. fritidspolitiker) och Tord Viklund stod för musiken. Plats för föreställningen var bakgården bakom Kanlcaféet i Östanbäcken. Sittplatser för ca 80 personer. Det blev succé med fullsatta föreställningar och extra föreställning. Så roligt att Härnösand fått sitt eget folklustspel och det ryktas att de återkommer nästa sommar.

När sedvanlig arkiv- och kulturgåva skulle utdelas upptäcks att inte mindre än tre av aktörerna hade rötter till kyrkoherde Svenonis i Säbrå. Man blir inte förvånad över det. Som ni redan vet härstammar många kulturaktörer från Säbrå anor. De berörda var Olle Burlin, Härnösand, Lars Wikberg, Härnösand och Emmy Ögren, Sundsvall de härstammade respektive från – Engelbertus via dottern Magdalena, Johannes via sonen Kristoffer i Säbrå och slutligen Margareta Hansdotter (Stormor i Dalom) via dottern Anna.
Det var särskilt roligt att överlämna informationen till dessa Svenonis ättlingar.
Samtliga skådespelare i föreställningen fick en arkiv- och kulturgåva, ett släktträd i fyra generationer. Både föreställning och gåva blev uppskattade.

13 aug. kunde man i Högsjö gamla kyrka (från ca1300-talet) lyssna till Duo Systrami – Fanny och Klara Källström från Häggdånger, Härnösand. De framförde sång och musik på fiol och violoncell. Jag har haft kontakt med Fanny, Klara, och deras mor Sara, redan när flickorna var mycket unga musiker. De spelade bl.a. annat vid ett av de första firandena av Härnösands kommuns privilegiedag. Firandet genomfördes i det vackra Rådhuset. Nästa tillfälle våra vägar korsades var vid ett av kommunens nationaldagsfirande då flickorna åter framträdde för härnösandsborna. Många uttalanden har gjorts om dessa musiker bl.a. följande – ”Det här är musik på liv och död. Med stor originalitet skapar Duo Systrami magi i såväl musik som mellansnack. Här förmedlas stark och oförställd scenisk närvaro.” Vi är mycket stolta över Fanny och Klara här i Härnösand och vi gläder oss åt deras framgång. Då kanske ni förstår att jag blev särskilt glad när Björn berättade att flickorna hade rötter till Säbrå anor. Vi framträdandet i Högsjö gamla kyrka kunde Björn överlämna deras antavlor och berätta om deras koppling till kyrkoherden Laurentius Svenonis. Fanny och Klara härstammar från Johannes via sonen Kristoffer Hansson i Säbrå.
Vi önskar Duo Systrami fortsatt framgång på deras musikaliska resa och tack till att vi får offentliggöra koppling till Säbrå anor.
Vill ni veta mer om systrarna så finns de på Facebook.
Det var det hela för denna gången. Hoppas ni finner informationen intressant. Jag är fortsatt fascinerad av Laurentius Svenonis och de personer som via honom har sina rötter i Säbrå.
Björn och Yvonne säger Hej!